Mák Erzsébet, Bodor Zsanett, Hermanné Juhász Réka, Molnár Szilvia, Vékony Blanka

Ételkészítési technológia és kolloidika

Megjelenés: 2024
Kód:
PTUDX00535

Az ételkészítési technológiák vagy konyhatechnikai eljárások azon műveletek összessége, amelyek segítségével különböző ételeket, italokat állítanak elő. A technológiai műveletek színtere közétkeztetésben (vendéglátásban) a konyhaüzem vagy élelmezési üzem. Maga az élelmezés sokrétű társadalmi tevékenység, amely biztosítja a fogyasztók számára az egészséges táplálkozási irányelveken alapuló étkeztetést és ennek során a szükséges tápanyagokat a nap azon szakaszában, amikor a közétkeztetést igénybe veszik. Tehát az élelmezés szorosan összefügg a táplálkozással, de amíg az élelmezés egy társadalmi folyamat és a fogyasztó szájáig tart, addig a táplálkozás egyéni, élettani folyamat.
A konyhaüzem rendjét és munkafegyelmét alapvetően az határozza meg, hogy benne balesetveszélyes termelőtevékenység folyik. A termelés alapvető feltétele a figyelmes és szabálykövető munkavégzés mellett a higiénés szabályok maximális betartása − személyi, üzemi és élelmiszer szintjén.

A kötet online változata elérhető a MeRSZ-en.

A MeRSZ okoskönyvtár az Akadémiai Kiadó online szolgáltatása, amely több száz szakkönyv, tankönyv, felsőoktatási jegyzet elérését biztosítja, közel 30 tudományterületen.
A kifejezetten a tanulás, oktatás és kutatás céljára létrehozott és azóta is nagy erőkkel fejlesztett online okoskönyvtár tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét.
A rendszer kialakításakor a sokszor igen összetett struktúrájú, részletgazdag ábrákat, táblázatokat, képleteket, hivatkozásokat és más speciális elemeket tartalmazó szövegek jellegzetességeit szem előtt tartva arra törekedtünk, hogy a felhasználói igényeket minél hatékonyabban tudja kiszolgálni. A felhasználóbarát felület, az élményszerű megjelenítés és a tartalomban való gyors és kényelmes navigáció egyaránt ezt a célt szolgálja.
Az oldal reszponzív, azaz alkalmazkodik a használt eszköz kijelzőméretéhez, így akár táblagépen vagy mobiltelefonon is kényelmesen olvashatók a kiadványok.

A gyűjtemény évente 100-200 új kézikönyvvel, szakkönyvvel, jegyzettel bővül. A MeRSZ-en a magyar nyelvű tudományos művek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek mellett a Magyar Tudomány című folyóirat is elérhető.

Előfizetési díjak:

 

Új funkciók 2022. március 1-től:

  • • Intelligens, prediktív keresés − A kiterjesztett keresési lehetőségeknek köszönhetően nemcsak a művek szövegében, hanem az ábrák között és az archív tartalmakban is kereshet. Emellett változatos szűrési feltételek és a javasolt hasonló kifejezések segítségével még gyorsabban és pontosabban találhatja meg a releváns tartalmakat.
  • • Személyes mappák − A kiadványokat, képeket mappákba rendezheti, hogy a tanulmányaihoz, kutatómunkájához szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.
  • • Szövegkiemelés − A szövegszerkesztőknél megszokott módon, többféle színnel is kiemelhetők a fontos szövegrészek.
  • • Kivonatkészítés − A beépített szövegszerkesztő modulban saját tartalmakat hozhat létre. Kijegyzetelhet egy könyvet, de akár szövegrészeket, ábrákat is átemelhet a művekből. Kivonatait szerkesztheti, formázhatja, megoszthatja másokkal, vagy akár ki is nyomtathatja.
  • • Testreszabható navigáció − A megszokott fejezetről fejezetre lapozás mellett folyamatos görgetéssel is olvasható a tartalom.
  • • Offline használat − A könyveket letöltheti és netkapcsolat nélkül is olvashatja. A kiadványletöltés működik asztali számítógépen, laptopon, tableten és mobiltelefonon is – Android és iOS mobil operációs rendszeren –, bármely böngészőből megnyitva. Ez a szolgáltatásunk csak könyvek esetén vehető igénybe, folyóiratok esetén nem. Offline módban a letöltött kiadványok teljes tartalma elérhető, de a MeRSZ megszokott funkcióinak csak egy részét tudja használni.
  • • További több ezer könyv − Hozzáférhet az Akadémiai Kiadó 1950–1996 között megjelent több ezer kötetéhez. Az archívumban való böngészéshez a MeRSZ saját keresőjét használhatja.

 

További funkciók:

  • • Kategóriaválasztás tudományágak szerint
  • • Könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése
  • • Kedvenc művek kijelölése
  • • Dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása − akár a jegyzetekkel együtt
  • • Kereszthivatkozások kezelése
  • • Hivatkozások gyors beszúrása − A rendszer gombnyomásra felkínálja a teljes mű vagy az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását három formátumban (Harvard, Chicago és APA), amely bemásolható egy külső dokumentumba, illetve hivatkozáskezelő programba is letölthető.

 

Az elérhető művek aktuális listája letölthető itt.

www.mersz.hu