RSS

Nyitólap » Távoli elérés az Akadémiai Kiadó MeRSZ és Szotar.net adatbázisaihoz

Távoli elérés az Akadémiai Kiadó MeRSZ és Szotar.net adatbázisaihoz

2020 OKTÓBERÉTŐL A KÓDOS RENDSZER HELYETT ÚJ MÓDON, INTÉZMÉNYHEZ KÖTÖTT EGYÉNI FIÓKOK REGISZTRÁLÁSÁVAL TESSZÜK LEHETŐVÉ A TÁVOLI ELÉRÉST. A felhasználók egy előfizetői IP-ről (pl. az intézményi wifiről) belépve egyéni fiókot regisztrálhatnak, hogy az egyéni fiókból távolról is elérjék a szolgáltatásokat (MeRSZ, Szotar.net). A részletekért lépjen be a MeRSZ.hu vagy a Szotar.net oldalra az intézmény IP-tartományán belül.

Akinek továbbra is a kódos rendszer bizonyul használhatóbbnak, azok számára továbbra is generálunk kódokat az alábbiak szerint.

1. A kódokat minden olyan intézménynek felajánljuk, amely az EISZ Nemzeti Programmal kötött szerződésünk keretében előfizet MeRSZ vagy Szotar.net adatbázisunkra, és jelen pillanatban nincs lehetősége csatlakozni az eduID szolgáltatáshoz.

2. A kódok kiadása ingyenes, az intézmények számára nem jár költséggel.

3. Külön kódokat osztunk a Szotar.net és külön kódokat a MeRSZ távoli eléréséhez. Ha az adott intézmény mindkettőre előfizet, akkor mindkettőhöz külön-külön megkapja a megfelelő számú kódot.

4. A kódok számát az EISZ kategóriához igazítjuk: 
- az 1. kategóriájú intézmények 100 db egyedi kódot kapnak,
- a 2. kategóriájú intézmények 200 db egyedi kódot kapnak,
- a 3. kategóriájú intézmények 300 db egyedi kódot kapnak,
- a 4. kategóriájú intézmények 1000 db egyedi kódot kapnak,
- az 5. kategóriájú intézmények 2000 db egyedi kódot kapnak.
Ha ez kevésnek bizonyul egy-egy intézményben, tudjuk egyedileg bővíteni a mennyiséget (az aktiválási adatok függvényében).

5. Egy egyedi kód egy felhasználó számára, egyszeri alkalommal történő aktiválást tesz lehetővé. Aki intézményi kódot aktivál, az automatikusan összekötésre kerül az intézménnyel, így a használati adatai megjelennek az intézményi statisztikában.

6. A 2021-es kódok  2022. január 31-ig érvényesek, hogy a vizsgaidőszak alatt zavartalanul elérjék a hallgatók az adatbázisokat. A további években a kódok lejárata az EISZ-szerződéshez igazodik.

7. A lejárt kódok érvényességét nem hosszabbítjuk, hanem új kódokat adunk.

8. A kódokat az Akadémiai Kiadó küldi ki az intézményeknek nyomtatott kártyák formájában. A kódok átvételéről a kiadó visszaigazolást kér az intézmény kapcsolattartójától. 

9. A kódok használatához a kiadó segédletet ad át az intézményeknek, amely tartalmazza:
a) a kódok kezelésével kapcsolatos részleteket: kiosztás, átruházhatóság, nyilvánossá tétel stb.,
b) a kódok érvényességét, 
c) a kódok aktiválásának használati útmutatóját.