Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Legyél ORSZÁGH-os bajnok! verseny nyerteseinek élménybeszámolója

Legyél ORSZÁGH-os bajnok! verseny nyerteseinek élménybeszámolója


Először el sem hittük, hogy megnyertük a Legyél ORSZÁGH-os bajnok! angol szótárversenyt. Az angliai jutalomút csak akkor vált minden kétséget kizáró realitássá, amikor már javában robogtunk első állomásunk, Passau felé. A városban elsétáltunk Gizella királyné sírjához valamint megcsodálhattuk a három folyó találkozását az Ortspitzén.

Másnap a Csalagúton át Dovernél értünk el Anglia földjére, és hamarosan Canterburybe érkeztünk, ahol a katedrálisban tett látogatás után találkozhattunk a város egykori főpolgármesterével, Martin Vye úrral is. Egy Rochesterbe tett kitérő után végül elfoglalhattuk szállásunkat egy Londonhoz közeli holiday parkban, ahol kipihenhettük a kétnapos buszút fáradalmait.

Az elkövetkező néhány napon bejártuk a főváros nevezetességeit, kezdve az angol gótika remekművével, a Westminster apátsággal. Természetesen a parlament épülete és a Big Ben sem maradhatott ki, majd a kormányzati negyeddel való ismerkedés után a Buckingham palotánál jelen voltunk az őrségváltás hagyományosan nagy érdeklődésre számot tartó parádéján. A Saint James parkban a futkározó mókusok látványa üdített fel minket, a nap végén pedig a Nemzeti Galéria kincsei, valamint a Trafalgar tér mutatványosai kápráztattak el minket. Sok élménydús órát töltöttünk a British Museum egyedülálló gyűjteményében és a Természettudományi Múzeum érdekesebbnél érdekesebb interaktív kiállítási tárgyai között. Az egyik pillanatban még dinoszauruszokkal teli termeken át sétáltunk, a másikban pedig már felbecsülhetetlen értékű ásványok között, ismét másikban pedig már a Föld kialakulásának vagy az emberi szervezet működésének lehettünk szemtanúi a számtalan kiállítási tárgy segítségével.

A könnyed szórakozásból is kijutott bőven, hiszen voltunk a világ legrégibb és egyik legnagyobb játékboltjában, a Hamleysben, ahol 7 szinten több mint 50 000 játék várt minket. A London Eye-on töltött fél óra élményeit még tetézte a róla szóló 4D-s film megtekintése, szállásunkon pedig szintén számos szórakozási lehetőség volt.

A Londonban eltöltött napok végén közös főzőcskézés volt a szálláson, és persze nem felejtettünk el beszámolni a napok eseményeiről a szüleinknek sem. A visszaút Greenwichen keresztül történt, ahol a híres teaszállító vitorlás, a Cutty Sark és a Tengerészeti Múzeum megtekintése után ráállhattunk a kezdő hosszúsági körre. Angliát magunk mögött hagyva még két látnivaló várt ránk: a nyugat-flandriai Brugge városa (ahol alaposan feltankoltunk csokoládéval) és a melki apátság Ausztriában. Fáradtan, de életre szóló élményekkel érkeztünk haza erről a fantasztikus útról.

Szeretnénk megköszönni az Akadémiai Kiadónak a lehetőséget, és természetesen a Student Lines-nak az utat, és külön szeretnénk megköszönni Kati néninek idegenvezetői munkáját és felkészültségét, aminek köszönhetően oly sok élményben volt részünk és temérdek ismerettel gazdagodtunk.

Bayer Bendegúz, Csáti Bence, Győry András és Korponay-Szabó Péter