RSS

Nyitólap » Hírek » Sajtóközlemény

Hírek

 • Tanévkezdési akció - 25% kedvezmény

  Tovább
 • Open Access megállapodás az EISZ Nemzeti Programmal

  Tovább
 • Tájékoztató Android szótáralkalmazásaink kivezetéséről

  Tovább
 • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

  Tovább

Sajtóközlemény

Újabb segítség a diákoknak az online tanuláshoz

LEGFRISSEBB HÍREINK:
Az Akadémiai Kiadó június 30-áig meghosszabbította szolgáltatásai egyszerűsített elérési időszakát
a mersz.hu, az akjournals.com és az Akadémiai Digitális Archívum (https://www.szaktars.hu/akademiai/) oldalakon, így a vizsgáikra készülő, szakdolgozatukat író diákok az áprilisban már megszokott módon böngészhetik a szak- és tankönyveket, valamint a tudományos folyóiratokat.
A szotar.net oldalon a magyar egynyelvű szótárak
(pl. A magyar helyesírás szabályai 12. kiadás, Idegen szavak és kifejezések szótára) május 31-éig érhetők el regisztráció nélkül.

Budapest, 2020. április 3. – A koronavírus-járvány az egész tavaszi félévet érintheti, ezért az Akadémiai Kiadó több könnyítést is bevezetett az otthoni oktatásban részt vevők számára. Ingyenesen elérhetővé válik a 36 szótárt tartalmazó szotar.net és a helyesírási szabályzat, valamint a felsőoktatásban leginkább használt tankönyveket és jegyzeteket tartalmazó online okoskönyvtár, a MeRSZ távoli elérése is egyszerűbbé válik a hallgatók számára. Az intézkedés közel 2 millió diákot érint.

Az elmúlt két hétben teljesen átalakult a hazai oktatási rendszer. Az új helyzethez nem csak a diákoknak, de a szülőknek is hozzá kell szokniuk, hiszen a koronavírus-járvány következtében akár a teljes tavaszi félévet távoktatásban kell elvégezni. A KSH adatai szerint jelenleg a közoktatásban több mint 1,5 millió diák, a felsőoktatásban pedig közel 300 ezer hallgató tanul. A digitális átállás tehát összesen 1,8 millió diákot érint.

Ingyenes online szótár és helyesírási szabályzat
„A jelenlegi helyzet minden résztvevőt kihívás elé állít, de elsősorban a közoktatásban tanuló diákok és szüleik mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni, hiszen az általános és középiskolában tanulók szüleinek – amennyiben munkakörük engedi – nem csak az otthoni munkavégzéssel, de a gyerekek felügyeletével és tanulásuk segítésével is foglalkoznia kell. Az online tanulás hatékonyságának fokozása érdekében ezért a legtöbbet használt magyar egynyelvű szótárakat és a helyesírási szabályzatot április 30-áig bárki ingyenesen, regisztráció nélkül használhatja a https://www.szotar.net/ oldalon” – mondta el Réffy Balázs, az Akadémiai Kiadó igazgatója.

Egyszerűbb távoli elérés az egyetemi hallgatóknak
Az általános és középiskolák, valamint gimnáziumok mellett a felsőoktatásban részt vevők száma is jelentős, akiknek szintén az online távoktatás most az egyetlen opció. Az Akadémiai Kiadó ezért az EISZ Nemzeti Program keretében előfizető intézmények hallgatói és oktatói számára is könnyítést vezetett be. ”Mivel az offline könyvtárak jelenleg nem üzemelnek, a felsőoktatásban leginkább használt szakkönyveket és jegyzeteket tartalmazó MeRSZ egyszerűbb távoli elérését április 30-ig biztosítjuk. Ez nagy segítség lehet a hallgatóknak, hiszen az online könyvtárban nem csak olvasni, de szerkeszteni, jegyzeteket készíteni is lehet a szakkönyvekből. Nem beszélve arról, hogy itt nem fordulhat elő, hogy elfogytak a kikölcsönözhető példányok” – mondta el Réffy Balázs.

„Folyamatosan figyeljük a híreket, és amennyiben a magyarországi rendkívüli állapot úgy kívánja, az ingyenes vagy könnyített hozzáférési időszakot természetesen meghosszabbítjuk. Erről bővebb tájékoztatást a hírleveleinkben és közösségi média oldalainkon teszünk majd közzé” – tette hozzá Réffy Balázs.

Technikai tudnivalók a távoli elérésről
Az eduID konföderáció intézményi tagjainak hallgatói az alábbi platformokon érik el az előfizetett tartalmakat április 30-ig:
MeRSZ: https://shibboleth.mersz.org
szotar.net: https://shibboleth.szotar.org

Az Akadémiai Kiadó a jelenlegi helyzetre való tekintettel azon egyetemi hallgatókra is gondol, akiknek az intézménye nem biztosít távoli elérést, vagy valamilyen technikai nehézség miatt nem tudnak ezzel élni. Nekik mindössze regisztrálniuk kell az alábbi oldalakon:
MeRSZ: https://mersz.hu/egyeb/regisztracio/
szotar.net: https://www.szotar.net/egyeb/regisztracio/
A regisztrációt követően a legördülő listából az intézményt kiválasztva automatikus hozzáférés kapható a művekhez április 30-áig.

Mindemellett az Akadémiai Kiadó saját kiadású folyóiratai teljes szövegű hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül érhetők el a https://akjournals.com oldalon szintén április 30-áig.

Akadémiai Digitális Archívum
Március 23-ától a Szaktárs portálon (https://www.szaktars.hu/akademiai/) már regisztráció nélkül elérhető az Akadémiai Kiadó gondozásában 1950–1996 között (kisebb számban 1996 után) megjelent tudományos könyvek gyűjteménye is.

***
A MeRSZ-ről
A 2016-ban indított, jelenleg több mint 600 magyar nyelvű alapművet, összefoglaló kézikönyvet, felsőoktatási tankönyvet és jegyzetet tartalmazó MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) online okoskönyvtár tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét. Minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt, a tartalmak nemcsak kereshetők, de jegyzetelhetők, hivatkozhatók is, és az online megjelenés a könyvek folyamatos frissítése mellett a jogosulatlan felhasználás ellen is lényegesen komolyabb védelmet nyújt.
https://mersz.hu

A szotar.net-ről
A szotar.net jelenleg 36 szótárt tartalmaz 12 nyelven, az általános szókincs mellett többek között pénzügyi, környezetvédelmi és műszaki szakszótárakat is. Az angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, kínai, szlovén, orosz, svéd és latin nyelven elérhető szótárak mellett a magyar nyelv szótárait és helyesírási szabályzatát tartalmazzák az adatbázisok.

A folyóiratokról
Az Akadémiai Kiadó gondozza Magyarország legnagyobb tudományos, műszaki és orvosi folyóirat-portfólióját, közel 60 referált (peer-reviewed) lappal, amelyek jó két tucat tudományágat képviselnek. A hazai impakt faktoros folyóiratok többsége itt jelenik meg. Globális piacvezető beszállítókkal együttműködve biztosítottak a legkorszerűbb online szolgáltatások a világ öt földrészén élő szerzőknek és olvasóknak.
https://akjournals.com/

Az Akadémiai Kiadóról
A Magyar Tudományos Akadémia által alapított Akadémiai Kiadó Magyarország legrégibb, 1828 óta működő kiadója. Folyamatosan bővülő nemzetközi és hazai tudományos folyóirat-portfóliójával, nemzetközi tudományos konferenciáival, illetve a hazai közönséget célzó innovatív online tartalomszolgáltatási megoldásaival (https://www.szotar.net, https://mersz.hu) Magyarország és a közép-európai régió tudományos piacának is vezető vállalata.
https://akademiai.hu