RSS

Nyitólap » Hírek » Adatbázismegnyitások az otthoni tanulás megkönnyítésére

Hírek

 • Tanévkezdési akció - 25% kedvezmény

  Tovább
 • Open Access megállapodás az EISZ Nemzeti Programmal

  Tovább
 • Tájékoztató Android szótáralkalmazásaink kivezetéséről

  Tovább
 • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

  Tovább

Adatbázismegnyitások az otthoni tanulás megkönnyítésére

Sosem volt még ilyen könnyű online tanulni


Ingyenesen elérhető online szótárak és távolról elérhető felsőoktatási jegyzetek
az Akadémiai Kiadótól

LEGFRISSEBB HÍREINK:
Az Akadémiai Kiadó június 30-áig meghosszabbította szolgáltatásai egyszerűsített elérési időszakát
a mersz.hu, az akjournals.com és az Akadémiai Digitális Archívum (https://www.szaktars.hu/akademiai/) oldalakon, így a vizsgáikra készülő, szakdolgozatukat író diákok az áprilisban már megszokott módon böngészhetik a szak- és tankönyveket, valamint a tudományos folyóiratokat.
A szotar.net oldalon a magyar egynyelvű szótárak
(pl. A magyar helyesírás szabályai 12. kiadás, Idegen szavak és kifejezések szótára) május 31-éig érhetők el regisztráció nélkül.

Budapest, 2020. március 24. − A rendkívüli egészségügyi helyzetre tekintettel az Akadémiai Kiadó online adatbázisai teljes vagy részleges megnyitásával segíti az otthoni digitális oktatásban részt vevőket. Ezzel többek között a 36 szótárt tartalmazó szotar.net és a felsőoktatásban leginkább használt tankönyveket és jegyzeteket tartalmazó online okoskönyvtár, a MeRSZ április 30-ig közel 2 millió diák számára válik könnyebben hozzáférhetővé.

Magyar egynyelvű szótárak megnyitása
Egy hete állt át a hazai oktatás a tantermen kívüli digitális munkarendre. A KSH adatai szerint jelenleg a közoktatásban több mint 1,5 millió diák, a felsőoktatásban pedig közel 300 ezer hallgató tanul. Az intézkedés tehát összesen 1,8 millió diákot érint, nem beszélve az általános és középiskolában tanulók szüleiről, akiknek – amennyiben munkakörük engedi – nem csak az otthoni munkavégzéssel, de a gyerekek felügyeletével és tanulásuk segítésével is foglalkoznia kell. „A jelenlegi helyzet minden résztvevőt kihívás elé állít, de elsősorban a közoktatásban tanuló diákok és szüleik mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy a legtöbbet használt magyar egynyelvű szótárakat és a helyesírási szabályzatot április 30-áig bárki ingyenesen, regisztráció nélkül használhatja a https://szotar.net oldalon” – mondta el Réffy Balázs, az Akadémiai Kiadó igazgatója.

Távoli elérési lehetőségek intézményi felhasználóknak az előfizetett szolgáltatásokhoz; a MeRSZ-hez, a szotar.net-hez és a folyóiratokhoz
Az általános és középiskolák, valamint gimnáziumok mellett a felsőoktatásban részt vevők száma is jelentős, akiknek szintén az online távoktatás most az egyetlen opció. Megkönnyítve az EISZ Nemzeti Program keretében előfizető intézmények hallgatóinak és oktatóinak a szolgáltatások elérését, az Akadémiai Kiadó számukra is könnyítést vezetett be. Többek között a felsőoktatásban leginkább használt szakkönyveket és jegyzeteket tartalmazó online okoskönyvtárat, a MeRSZ-t teszi egyszerűbben elérhetővé április 30-áig.

Azok a hallgatók és oktatók, akiknek az intézménye tagja az eduID konföderációnak, továbbra is a megszokott platformokon használhatják a szolgáltatásokat. A MeRSZ esetében a https://shibboleth.mersz.org, a szotar.net esetében a https://shibboleth.szotar.org oldalról férhetnek hozzá az előfizetett tartalmakhoz.

Az Akadémiai Kiadó a jelenlegi helyzetre való tekintettel azon egyetemi hallgatókra is gondol, akiknek az intézménye nem biztosít távoli elérést, vagy valamilyen technikai nehézség miatt nem tudnak ezzel élni. Nekik mindössze regisztrálniuk kell, a MeRSZ-re a https://mersz.hu/egyeb/regisztracio/, a szotar.net-re pedig a https://www.szotar.net/egyeb/regisztracio/ oldalon, ahol a legördülő listából az intézményt kiválasztva automatikus hozzáférés kapható a művekhez április 30-áig.

Mindemellett az Akadémiai Kiadó saját kiadású folyóiratai teljes szövegű hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül érhetők el a https://akjournals.com oldalon szintén április 30-áig.

„Folyamatosan figyeljük a híreket, és amennyiben a magyarországi rendkívüli állapot úgy kívánja, az ingyenes hozzáférési időszakot természetesen meghosszabbítjuk. Erről bővebb tájékoztatást a hírleveleinkben és közösségi média oldalainkon teszünk majd közzé” – mondta el Réffy Balázs.

Akadémiai Digitális Archívum

Március 23-ától a Szaktárs portálon (https://www.szaktars.hu/akademiai/) már regisztráció nélkül elérhető az Akadémiai Kiadó gondozásában 1950–1996 között (kisebb számban 1996 után) megjelent tudományos könyvek gyűjteménye is.

***

A MeRSZ-ről
A 2016-ban indított, jelenleg több mint 600 magyar nyelvű alapművet, összefoglaló kézikönyvet, felsőoktatási tankönyvet és jegyzetet tartalmazó MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) online okoskönyvtár tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét. Minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt, a tartalmak nemcsak kereshetők, de jegyzetelhetők, hivatkozhatók is, és az online megjelenés a könyvek folyamatos frissítése mellett a jogosulatlan felhasználás ellen is lényegesen komolyabb védelmet nyújt.
https://mersz.hu

A szotar.net-ről

A szotar.net jelenleg 36 szótárt tartalmaz 12 nyelven, az általános szókincs mellett többek között pénzügyi, környezetvédelmi és műszaki szakszótárakat is. Az angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, kínai, szlovén, orosz, svéd és latin nyelven elérhető szótárak mellett a magyar nyelv szótárait és helyesírási szabályzatát tartalmazzák az adatbázisok.

A folyóiratokról
Az Akadémiai Kiadó gondozza Magyarország legnagyobb tudományos, műszaki és orvosi folyóirat-portfólióját, közel 60 referált (peer-reviewed) lappal, amelyek jó két tucat tudományágat képviselnek. A hazai impakt faktoros folyóiratok többsége itt jelenik meg. Globális piacvezető beszállítókkal együttműködve biztosítottak a legkorszerűbb online szolgáltatások a világ öt földrészén élő szerzőknek és olvasóknak.
https://akjournals.com

Az Akadémiai Kiadóról
A Magyar Tudományos Akadémia által alapított Akadémiai Kiadó Magyarország legrégibb, 1828 óta működő kiadója. Folyamatosan bővülő nemzetközi és hazai tudományos folyóirat-portfóliójával, nemzetközi tudományos konferenciáival, illetve a hazai közönséget célzó innovatív online tartalomszolgáltatási megoldásaival (https://www.szotar.net, https://mersz.hu) Magyarország és a közép-európai régió tudományos piacának is vezető vállalata.