Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Gazdaság » Közgazdaságtan » A feltörekvő országok tőkepiacai a pénzügyi globalizációban

Hírek

  • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

    Tovább
Ez a termék jelenleg nem érhető el az Akadémiai Kiadó webshopjában. További vásárlási lehetőségért kérjük, keresse Ügyfélkapcsolati csoportunkat az ak@akkrt.hu e-mail címen

Pálosi-Németh Balázs

A feltörekvő országok tőkepiacai a pénzügyi globalizációban

A könyv egy releváns közgazdasági probléma felismerésére, kiválasztására és megfogalmazására vállalkozik: miként fejlődik a pénzügyi rendszer a pénzügyi globalizáció kiteljesedése közepette a poszt-szocialista új EU tagállamokban.

A könyv alapjául szolgáló kutatás számos intézményrendszer közül a tőzsdére fókuszál, a pénzügyi közvetítő rendszer más részeit, elsősorban a bankrendszert a tőzsdével való kapcsolatán keresztül vizsgálja. Központi állítása, hogy a feltörekvő országok pénzügyi intézményrendszere - különösképpen a szervezett tőkepiac - speciális, fejlődésük nem csak le van maradva, hanem eltér a fejlett országokétól.

A feltörekvő országokban a vállalatok többségének finanszírozásában a bankrendszer komparatív előnnyel rendelkezik, hiszen a kapcsolatorientált rendszer funkcionálisan hatékonyabb a kis, növekvő vagy kisebb szellemi, nagyobb állótőkét alkalmazó cégeknél.

A tőzsde hiánya a térség országaiban nem okoz intézményi vákuumot, hiszen - ahogy erre a kutatás empirikus eredményei rámutatnak - az nem tölti be hatékonyan azokat a funkciókat, melyeket a pénzügyi intézményeknek be kellene töltenie. Az azonban, hogy a lokális tőzsdék funkcionális hatékonysága elégtelen, nem jelenti, hogy az átalakuló országokban nélkülözni kellene azokat a szolgáltatásokat, melyeket a tőkepiac nyújt. Sőt, a pénzügyi közvetítő rendszer és különösen a tőkepiac feltörekvő gazdaságokban ellátott funkciói, fejlődése, a gazdasági növekedésben betöltött szerepe a globalizáció fellendülő periódusában és különösen a felzárkózó, az alacsony jövedelműek köréből éppen kilépő országokban egyre markánsabb. A pénzügyi közvetítés kiteljesedése, elmélyülése az ok, a növekedést hosszútávon segítő tényező.

További jellemzők »
  • Oldalszám: 244
  • Formátum: A5
  • Borító típusa: kartonalt
  • ISBN: 978 963 05 8620 7
  • Cikk kód: 4000017033