Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Tudomány » Agrártudomány » Environmentally-sound Adaptable Tillage

Ez a termék jelenleg nem érhető el az Akadémiai Kiadó webshopjában. További vásárlási lehetőségért kérjük, keresse Ügyfélkapcsolati csoportunkat az ak@akkrt.hu e-mail címen

Birkás Márta

Environmentally-sound Adaptable Tillage

Az „Environmentally-sound adaptable tillage" (Környezet tudatos, alkalmazkodó talajművelés) c. könyv az Akadémiai Kiadó újdonsága, szerzője Birkás Márta, társszerzői Antos Gábor, Neményi Miklós és Szemők András.  A Kiadó és a szerzők a könyvet a Pannon térség egyetemein talajművelés tárgykörben oktatóknak, és a gazdálkodóknak szaktanácsot adó kollégáknak ajánlják. Reményeik szerint felkelti az érdeklődését azoknak a kutatóknak is, akik eredményeiket a tudományos fórumok mellett a gyakorlatban is megméretik. Haszonnal forgathatják a könyvet a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatók, és doktorandusz hallgatók (az Adaptable Soil Tillage tantárgy tankönyve). 

Az angol nyelvet bíró gazdálkodók ötleteket és fogásokat találnak a könyvben a talajminőség jobbítására. A talajművelő gépeket gyártó- és forgalmazó szakemberek pedig az általuk ajánlott technológiák előnyeiről és megfontolóról olvashatnak a könyvben. A könyv szerzői a gyakorlat érdeklődésére számot tartó tudományos eredményeket idéznek cseh, horvát, lengyel, magyar, osztrák, román, szlovák, szerzőktől (a hasonló címmel 2006-ban magyar nyelven kiadott műtől eltérően a közép-európai térség viszonyaihoz van adaptálva), illetve adatokat bolgár, angol, észak-amerikai, ausztrál, és német szerzőktől.

A könyv fejezetei: Soil condition assessment (Talajállapot vizsgálatok) - Aims of soil tillage - Traditions and new directions (A talajművelés célja - Tradíciók és új törekvések) - Tillage - energy requirement and soil damage (A művelés energiaigénye és a talaj károsítrása) - The effect of site factors - how to reduce damage (A termőhelyi körülmények és a károk csökkentése) - The influence of biological factors (A biológiai tényezők befolyása) -Adaptable, environmentally focused tillage (Alkalmazkodó, környezet tudatos művelés) - Practical applicability of environment conserving and energy saving tillage (A környezetkímélő, energiatakarékos talajművelés gyakorlati alkalmazhatósága) - Environment conservation adaptable land use  (Környezetkímélő talajhasználat) - Lesson drawn from the history of tillage (Tanulságok a talajművelés múltjából).

Az egyre szélsőségesebb klíma alatt nem lehet jövője a nedvesség- és szénvesztő talajművelésnek. A könyv üzenete ezért nem lehet más, mint: kockázat ismeret, talajminőség javítás és megkímélés, tudatos alkalmazkodás, harmóniában a termőhelyi, a gépesítési és a gazdálkodási feltételekkel. A talaj gondozása, művelt agrártáj fenntartása a gazdálkodók, a gazdálkodókat tanítók egyszersmind a nemzetek közös ügye, amelyért naponta érdemes tenni.

További jellemzők »
  • Oldalszám: 356
  • Formátum: B5_01
  • Borító típusa: kemény, papír
  • ISBN: 9789630586313
  • Cikk kód: 4000015373