Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Folyóirat » Szerzőknek » Szerzői jogok

Hírek

  • INGYENES SZÁLLÍTÁS belföldre!

    Tovább
  • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

    Tovább

Szerzői jogok

Green Open Access / Self Archiving

Amennyiben a szerző nem élt a Gold, vagy Optional Open Access lehetőségekkel (lásd itt), az esetben a felhasználásra és kiadásra vonatkozó Nyilatkozat Green Open Access lehetőséggel a közlés jogát a Kiadóra ruházza, de a Kiadó a közlési megállapodást aláíró szerzőinek díjmentesen, időbeli korlátozás nélkül lehetővé teszi, hogy cikkeiknek a Kiadó által elfogadott, a bírálói javításokat is tartalmazó kéziratait (tehát az ún. „preprint” verzióit) közzétegyék.

A jog független a kézirat formátumától (.doc, .tex., .pdf stb..) és magában foglalja a kézirat szabad közzétételét e-mailen, a szerző honlapján, illetve a szerző intézetének, egyetemének zárt vagy korlátozás nélkül elérhető repozitóriumában. Amikor a szerző ily módon terjeszti művét, mindig figyelmeztetnie kell olvasóit, hogy a szóban forgó kézirat nem a mű végső, kiadott változata. Ha a cikk végső változata már online megjelent, és így DOI-ja ismert, akkor a szerzőnek meg kell adnia a végső megjelenés pontos helyét, illetve mellékelnie kell egy, a megjelent cikkre mutató linket is a következő formában: (http://dx.doi.org/ [A cikk DOI-száma zárójelek nélkül]). Ennek hiányában ideiglenesen a folyóiratra mutató linket kell elhelyezni, és a cikk megjelenésekor a cikkre mutató linket pótolni.

A DOI-szám közlésének, illetve a link elhelyezésének hiányában a szerzők az ún.„preprint” verzióhoz is kizárólag az MTA elnökének 27/2012. (IX. 24.) számú határozata mellékleteként közzétett irányelvek 4. § (4) bekezdés a) pontja szerinti körben jogosultak hozzáférést biztosítani. Amennyiben a DOI-szám közlését, illetve a link elhelyezését a szerző a Kiadó felszólítása ellenére sem pótolja, vagy megsérti a fenti hozzáférési korlátozást, a Kiadó jogosult a szerzőtől a mindenkori árlistája szerinti Open Access díjat követelni.

A folyóiratok szerzőit kérjük, hogy válasszanak a fenti lehetőségek közül és írják alá a választott modellnek megfelelő „Nyilatkozat a közlési és felhasználási engedélyről” című nyomtatványt (Green változat vagy Optional és Gold változat), és juttassák el a szerkesztőségbe.