RSS

Nyitólap » Tudomány » Történettudományok » Zöldgallytörés, avagy minden, amit a szótárírásról tudni érdemes

Hírek

  • Tájékoztató Android szótáralkalmazásaink kivezetéséről

    Tovább
  • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

    Tovább

Magay Tamás

Zöldgallytörés, avagy minden, amit a szótárírásról tudni érdemes

Magay Tamás kötete élményszerű betekintés a kétnyelvű szótárírásba. A szerző a magyarországi szótárírás legnagyobb szaktudású és szaktekintélyű nagy öregje (Grand Old Man), aki ma is alkot. Művében a következő kérdésekre ad választ: mi a szótár, mire való, hogyan lehet jó szótárat szerkeszteni, melyek a jól használható szótár főbb elemei, hogyan érdemes használni. Ez a könyv tehát betekintés egy szakma műhelytitkaiba sok-sok gyakorlati példával és szubjektív élménybeszámolókkal. Tükrözi azt a szemléletet, amely szerint a szavak világa egy végeláthatatlan rengeteg, de „emberi léptékünkben föltérképezhető, lakható és gyönyörű”.
A kötet azoknak az olvasóknak szól, akiket érdekel a szótárak világa. Tehát egy kicsit mindenkinek, hisz mindannyian használ(t)unk szótárakat, találkozunk velük az iskolai oktatásban, a munkában, utazás közben, mindennapi élethelyzeteinkben. Ez a mű a szótárkészítés titkaiba avat be.

A szerző számos szótár szerzője, főszerkesztője, a Károli Gáspár Református Egyetem angol tanszékének alapítója, nyugalmazott professzora. Az Euralex (European Association for Lexicography) és az MTA Szótári Munkabizottságának egyik alapítója.

További jellemzők »
  • Cikk kód: PTUDX00253
  • ISBN: 978 963 454 581 1
  • Kiadás éve: 2020
A könyv online kiadása elérhető a MeRSZ-en