RSS

Nyitólap » Tudomány » Műszaki tudományok » Műszaki és gazdasági adatok elemzése

Hírek

  • Tájékoztató Android szótáralkalmazásaink kivezetéséről

    Tovább
  • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

    Tovább

Szabó Viktor

Műszaki és gazdasági adatok elemzése

Példatár és videósegédlet

Ez a jegyzet a BME Gépészmérnöki Karán oktatott Műszaki és gazdasági adatok elemzése (a Műgazd) című tantárgy megtanulásához nyújt segítséget. Két részből, egy példatárból és a hozzá kapcsolódó videósegédletekből áll.
A Műgazdban adatfeldolgozási módszereket ismernek meg. Adataink származhatnak mérésből, megfigyelésekből vagy adatgyűjtésből. A feldolgozási módszerek hasonlóak, bárhonnan származnak is az adatok.
Mit jelent az adatfeldolgozás? Azt, hogy megkeressük és megtaláljuk az adathalmazban elrejtőző, bennünket érdeklő információkat. Például, hogy a megfigyelt adatok állandók-e, vagy ingadoznak, változnak-e a hely vagy idő függvényében. Érdekelhet bennünket az is, hogy az adatok segítségével eldönthető-e valamilyen kérdés.
A Műgazdban megtanulhatják, hogy a mérésből vagy adatgyűjtésből származó eredmények nem pontosak, bizonytalanságuk van, így eredményeink, döntéseink nem 100%-ig biztosak. Ezzel a bizonytalansággal a valószínűségszámítás és a statisztika foglakozik. A Műgazd fontos mondanivalója, hogy megmutatja ennek a bizonytalanságnak a kezelési módszereit.
A példatár hat feladatsort tartalmaz MS Excel formátumban; több feladatot külön munkalapon. A videósegédlet elmagyarázza a feladat megoldásának menetét és az Excel-függvények használatát. További négy extra videót is találhatunk a segédletben, amik nem kapcsolódnak valamelyik gyakorlatokhoz, de témájuk a tantárgy része. Természetesen a feladatsorok megoldásai (szintén MS Excelben) is a jegyzet részét képezik.
Javasoljuk, hogy a példák megoldásának végighallgatása után vagy azzal párhuzamosan maguk is oldják meg a feladatokat, majd ellenőrizzék az eredményüket.
Ne feledjék, hogy a videókon látott módszerek csak segítik a megértést, de nem helyettesítik a Műgazd elméleti hátterének megtanulását.

További jellemzők »
  • Cikk kód: PTUDX00095
A könyv online kiadása elérhető a MeRSZ-en