Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Tudomány » Állam- és jogtudomány » Határok nélkül?

Ez a termék jelenleg nem érhető el az Akadémiai Kiadó webshopjában. További vásárlási lehetőségért kérjük, keresse Ügyfélkapcsolati csoportunkat az ak@akkrt.hu e-mail címen

Fejes Zsuzsanna

Határok nélkül?

A határon átnyúló együttműködések jogi és közigazgatási feltételei

Napjaink új kihívása az elmúlt évtizedekben felerősödött globalizáció, amely nemcsak a gazdasági és társadalmi folyamatokat változtatta meg, hanem átalakította az állam helyét és szerepét is a nemzetközi rendben. A határon átnyúló együttműködések kialakítása és fejlődése az európai integráció folyamatával párhuzamosan indult meg.

A határok a „történelem sebei” - fogalmaz Praeambulumában az Európai Határ Menti Térségek Chartája. Vajon e sebek orvosolhatók-e a modern globalizációs és integrációs folyamatokkal, és az uniós jogrend működése és működtetése jelenthet-e gyógyírt ezekre a problémákra?

A könyv új megközelítésben tárja fel az Európai Unió regionális és kohéziós politikájának folyamatait, részletesen vizsgálja, hogy miként alakul át az egyes államok szerepe és kapcsolatrendszere az Európai Unióban, annak határok lebontására irányuló folyamataiban, milyen szerephez jutnak ennek során az állami szint alatti helyi és regionális önkormányzatok, és milyen értéktartalommal bővül az (ön)kormányzás fogalma Európában.

További jellemzők »
  • Oldalszám: 240
  • Formátum: B5_01
  • Borító típusa: kemény, papír
  • ISBN: 9789630594943
  • Cikk kód: 4000029560
  • Kiadás éve: 2014