RSS

Nyitólap » Tudomány » Műszaki tudományok » A Visual Basic for Applications (VBA) programnyelvről

Hírek

  • Tájékoztató Android szótáralkalmazásaink kivezetéséről

    Tovább
  • Tájékoztató iOS szótáralkalmazásaink frissítéséhez

    Tovább

Rippel Endre

A Visual Basic for Applications (VBA) programnyelvről

Az elsőéves hallgatókban sokszor felvetődik a kérdés, hogy a vegyész- és biomérnök hallgatóknak szükségük van-e a Visual Basic for Application programozás tanulására.
A válasz egyértelműen: Igen! Ez igaz még akkor is, ha a programozás tanulása kezdőknek eleinte fáradságos, de semmiképpen sem hátrányos, sőt sok szempontból nagyon is hasznos.
A programozás (bármilyen nyelven történjen is) logikus gondolkodásra nevel. Az objektumorientált nyelv fejlesztőrendszerével végzett programozói munka hatékonyan fejleszti a rendszerszemléletű áttekintőképességet.
A logikus gondolkodás és rendszerszemléletű áttekintőképesség önmagában nem tanulható, csak az ilyen gondolkodást igénylő feladatok megoldása közben sajátítható el. E képességek szintje nagymértékben meghatározza a mérnöki tanulmányok elsajátításának eredményességét, de az igazi mérnöki munka, e képességek magas szintű művelése nélkül nem végezhető eredményesen.
Tehát a Számítástechnika tárgy témaválasztásával két előnyt egyesít:

  • az egyetemi oktatásba belépő hallgatókat rögtön hozzásegíti a kívánatos mérnöki gondolkodás felfedezéséhez és fejlesztéséhez.
  • az oktatásra kijelölt objektumorientált Visual Basic programnyelv, minden Microsoft Excel szervesen beépített fejlesztő rendszere, így ez minden hallgatónak rendelkezésre áll, és a hallgatók otthoni munkáját is lehetővé teszi.
E gondolatsort ajánljuk minden hallgatónknak. Még az oktatás előtt mindenki meggyőzheti magát arról, hogy a félév során fellépő „esetleges nehézségeinek” legyőzésével máris a mérnöki jövőjének gyakorlásához kap elengedhetetlen eszközt!
A Visual Basic fejlesztőrendszere az alapja a Microsoft Office programokba (Word, Excel, Access, PowerPoint) szervesen beépített programfejlesztő eszközöknek. Ezen összeállítás elsajátítása és gyakorlati alkalmazása a tárgy elvégzésének minimális feltétele, de nem helyettesíti a kiadott ajánlott irodalomjegyzék könyveinek tanulmányozását. Az összefoglaló csak segítséget ad, a szakkönyvek sokkal bővebb ismeretanyagának áttekintésére.

További jellemzők »
  • Cikk kód: PTUDM33305
  • ISBN: 9789634540021
A könyv online kiadása elérhető a MeRSZ-en