Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Tudomány » Kémia » Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok

Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás

Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok

Tudásunk nem jelentéktelen hányadát képezik a különböző tévhitek. Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket. Tévhiteink nagyon is „emberiek": a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az szándékos vagy akár jó szándékú is. És tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát.

            A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra a feladatra vállalkozott, hogy megpróbál a sok-sok tévhitünk közül száz olyannal szembesíteni bennünket, amely valamilyen módon köthető a kémia tudományához és kémiai ismereteink hiányosságaihoz. Jogos-e a mesterséges anyagoktól való félelmünk? Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású „csodaszerek" szedése? Valóban a „bio"-é a jövő az élelmiszerek és az üzemanyagok terén?  Ilyen és ehhez hasonló kérdések húzódnak meg a tudományos igényesség és az olvasmányosság határán egyensúlyozó írások mögött.

            Hézagpótló ez a könyv. Nem elsősorban tudományos ismeretterjesztés. Annál több: az élet dolgaiban történő eligazodásunk, végül is életben maradásunk segítője, támogatója. Ezért ajánlom mindenkinek, azoknak is, akikben a „kémia" szó rossz emlékeket ébreszt, azoknak is, akik eddig sem tartották illő dolognak, hogy kémiai ismereteik hiányosságával kérkedjenek, és legfőképpen ajánlom a könyvet a tanároknak: tegyék óráikat színesebbé, tanítványaikat problémaérzékenyebbé a könyvben található írások feldolgozásával.

           

                                               Tóth Zoltán

                                               egyetemi docens

                                                               Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék

2014-ben a könyv angol nyelvű változata is megjelent:

http://www.springer.com/chemistry/book/978-3-319-08418-3

Sajtómegjelenések:

http://hvg.hu/egeszseg/20120220_rosszabb_e_generikus_gyogyszer

http://hvg.hu/egeszseg/20120221_elelmiszerekkel_kapcsolatos_tevhitek

További jellemzők »
  • Oldalszám: 596
  • Formátum: A5_01
  • Borító típusa: kartonalt
  • ISBN: 9789630591645
  • Cikk kód: 4000027931
Nyomtatott könyv
Kosárba -15%
Bolti ár: 4200 Ft Kiadói ár: 3570 Ft


Akik ezt vették, megvették ezt is