Akadémiai Kiadó

RSS

Nyitólap » Tudomány » Pszichológia » Darwin öröksége és időszerűsége a pszichológiában

Ez a termék jelenleg nem érhető el az Akadémiai Kiadó webshopjában. További vásárlási lehetőségért kérjük, keresse Ügyfélkapcsolati csoportunkat az ak@akkrt.hu e-mail címen

Pléh Csaba, Bereczkei Tamas

Darwin öröksége és időszerűsége a pszichológiában

A darwini eszmerendszer 150 évét ünneplő 200 feletti konferencia között szép számmal akadnak, melyek Darwin pszichológiai hatását s jelenvalóságát értékelik. Kis kötetünk a magyar pszichológia és etológia darwinista vonulatának eredményeit mutatja be.

Darwin elgondolásai az élővilág kibontakozásáról több irányból is befolyásolják a modern pszichológiát. Az egyik kézenfekvő eszme az adaptációs gondolat, mely szerint lelki jelenségeink sem önmagukért és önmagukban vannak, hanem sajátos életfunkciókat töltenek be. Ennek az értelmezésnek legújabb hajtása a nálunk is megjelent evolúciós pszichológia, mely a lelki élet egész világát az evolúciós funkciók keretében értelmezi.

A másik kézenfekvő s számos formában újrafogalmazott elképzelés az összehasonlító eszme. Ennek minden dilemmája megjelenik a mai pszichológiában, mint Topál József tanulmánya is mutatja: jogosult-e a megfigyelési módszer, vagy csak kísérletezzünk, miben van folytosnosság ember és állatok között, miben lehetnek eltérések stb.

A fejlődés gondolat azonban az emberi életút értelmezését is alakítja. Vajon mi a szerepük ebben a kulturális és a bilógiai adaptációknak, milyen utakat követ az ép és a megzavart fejlődés.

Az olvasók friss, új tanulmányokat kapnak kézhez ezekről az izgalmas kérdésekről.

További jellemzők »
  • Oldalszám: 190
  • Formátum: B5_01
  • Borító típusa: kartonalt
  • ISBN: 9789630588386
  • Cikk kód: 4000023853
  • Kiadás éve: 2010